Tahinle yapılan her türlü tatlıyı seviyoruz ailecek. Kışın da iyi gidiyor. Evde yufka ve tahin olunca ikisini birleştirmek lazım dedim. Tatlıda öne çıkan lezzet ise tereyağı idi, pişerken inanılmaz bir istek uyandırdı kendisine karşı, öyle diyor evin oğlu:) İsimini ne yazsam diye düşünüdüm, genelde tarif hep aynıdır ama isimler farklıdır, ben öne çıkan lezzetlerle anılsın diye ve yapım şekline bakarak böyle bir isim koydum, yani uyduruk kaydırık gurmenin işi işte:)
MALZEMELER:
1- 4 adet yufka
2- 1 çay bardağı tahin
3- 2 yemek kaşığı tereyağı
4- 1 çay bardağı toz şeker
5- 1 su bardağı hafif irilikte ceviz
6- Arzuya göre pudra şekeri (üzeri için)
YAPILIŞI:
Bir yufka tezgaha serilir ve üzerine sırasıyla, eritilmiş tereyağı, tahin, toz şeker ve ceviz ilave edilir, diğer 2.ci yufka üzerine serilir, ve rulo şeklinde biiraz enli olacak şekilde sarılır, ek yeri alta gelecek şekilde baklava diliminde kesilip tepsiye dizilir, diğer yufkaylada aynı işlemler yapılıp, üzerine kalan tereyağından sürülür ve önceden ısıtılmış fırında pempeleşinceye kadar pişirilir. Çıkınca üzerine bolca pudra şekeri dökülür ve afiyetle yenir.
TAHİN NASIL YAPILIR:
Kabukları çıkarılmış susam danelerinin sıcak fırınlarda suyu uçurulduktan sonra değirmende ezilerek elde edilen koyu kıvamlı yağlı bir maddedir.
Yapılışı: Susamlar bir teknede suyla karıştırılır. Bu sırada susam içindeki kabuklar çürükler ve diğer yabancı maddeler suyun yüzeyine çıkarılır. bunlar kepçelerle alınır. Burada 1-2 gün su temasında bırakılan susam hafif kabarır ve kabukları ayrılmaya başlar. Buradan susam içinde su bulunan başka bir tekneye aktarılarak karıştırılır. Kabarmış susam üzerinden kabukları ayrılır. Bundan sonra içinde %11 NaCl bulunan başka bir tekneye alınır. Buradan susamların üzerinden kabuklar tamamen çıkıp teknenin dibine gider. Üst tarafta beyaz renkte ve kabarmış halde susam toplanır. Buradan da yeni bir tekneye konup tuzluluğu gidinceye dek 3-4 kez suyla yıkanır. Yıkanmış susam saçtan yapılmış tavalar yayılarak kavrulmamak ve yanmamak şartıyla yanlız nemini gidermek üzere sıcak fırınlara konulur. Ara sıra bir tahta parçasıyla karıştırılarak suyun uzaklaştırılması kolaylaştırılır. Fırından çıkarılan susamlar taş değirmenlerde ezilerek tahin elde edilir. Öğütmeden önce kurutma çok iyi yapılmalıdır. Aksi halde elde edilen tahin zamanla bozulabilir.
TAHİN HELVASI:
Tahin helvası tahinin, şeker, sitrik asit veya tartarik asit ve çöğen suyuyla pişirilerek elde edilen bir üründür.
Yapılışı: Prensip olarak çöğen suyunun pişmiş şekerle karıştırılıp yeniden pişirildikten sonra tahin içene dökülüp yoğurmakla elde edilir.
Çöğen suyunun elde edilmesi: 15 gr kadar çöğen 3 kez her biri 150 lt su ile 20-25 kg kalıncaya kadar kaynatılır. 3 ekstrat birleştirilip yeniden kaynatılarak 20-25 kg çöğen suyu elde edilir.
25kg şeker ve 25 lt su kazanda karıştırılarak 15 dk aynatılır. Ocak söndürüldükten sonra içine 100 gr limon tozunu 200 gr sudaki çözeltiye dökülür. karışım buradan buharla ısıtılan 2. bir kazana gönderilir. Üzerine 1,5 litre çöğen suyu katılır 40 dk pişirilir. pişmiş şeker 25 kg tahin içine dökülerek ekmek hamuru gibi yoğurulup tahin helvası elde edilir.
Vallahi tebrik ederim sizi. Tüm yemek bloglarını ilgiyle izliyorum. Hepiniz harika paylaşımlarda bulunuyorsunuz. Hepsini yapamasak da çok şey öğreniyoruz. Teşekkürler...
YanıtlaSilinanılır gibi değil, süpersin, tahinli böreği denicem inşallah, tahini ben de çok severim.
YanıtlaSilTahini bizde çok severiz.Bu börek hem pratik hem de lezzetli görünüyor.Mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilTahin bizim evin de sevileni:)
YanıtlaSilYemek bloglarından not ettiğim o kadar çok şey oldu ki, sıraya koyup yapmalı bu güzel lezzetleri.
Bu arada malzeme listesi sıralarken numara vermeyip yıldız, daire gibi bir şey kullansanız daha iyi olur diye düşündüm.
tahini sevmeyen var mıdır? ben de deneyeyim bu pratik tarifi. tşk
YanıtlaSilbende baklava yufkasından yapıyorum.harika oluyor bilirim.ellerine sağlıkc canım.sevgiler.
YanıtlaSilAysema hoşgeldin, teşekkür ederim,yemek işine daha yeni bulaştım diyebilirim, daha çok var böyle marifetli arkadaşlarımız.
YanıtlaSilSevgili Noblesse, tavsiye ederim, ağır gibi gelsede hafif bir lezzeti oldu, teşekkürler canım.
YanıtlaSilSevgili Nazan, hoşgeldin, denediğin zaman sonucunu bekliycem, teşekkürler, yine beklerim sevgiler.
YanıtlaSilSeminin mutlu elleri, hoşgeldin, tahini sevmeyen yok gibi, tavsiyeni yerine getiricem, haklısın galiba, kafa karıştırıcı olmuş, hatta vakit bulursam düzeltmeye çalışıcam. Sevgiler, yine beklerim.
YanıtlaSilSevgili Nilhan sende dene canım, pişman olmıycaksın:) teşekkürler, sevgiler.
YanıtlaSilSevgili Sevda, bence baklava yufkasıyla daha çıtır olucak gibi geliyor, bir dahakine bende öyle deneyeyim. Sevgiler canım yine beklerim.
YanıtlaSil