Herkese iyi akşamlar, yemekten sonra yemek tarifi çekilmez ama beğenenler lstelerine alıp yarın yada başka zaman yapabilirler.
Kış gelince sofraların sultanıdır kuru fasulye, kış sebzelerini sevmyenlerin, kalabalık misafiri olan ev sahibinin, temizlik gününde kollarını kıpırdatmaya mecali olmayan evin hanımının kurtarıcısıdır kendileri:)
Dünde benim kurtarıcım oldu, evde hem küçük bir tadilat üstüne temizlik olunca bir gün önceden haşladığım fasulye imdadıma yetişti. Gerçi uyduruk kaydırık bu gurmenzin hamaratlığı üstündeydi, güya rahat edeyim dedim ama yine son saatlerde iş güzarlığım depreşti ve ortaya bu sonuç çıktı...
Yukarda dediğim gibi, bazen herkesin bildiğini bildirmeme gerek yok, her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır, damak lezzeti, uslubu farklı olabilir, yöreye ve alışkanlıklara göre tarifler değişebilir ama bi şekilde kuru fasulye pişer. Bende herkes gibi pişirdim, bunun malzemelerine sanıyorum gerek yok sadece işlem sırasından bahsetmek istiyorum.
Gönül isterdi ki güveçte fasulyeyi odun közünün üstünde yavaş yavaş pişirmeyi, ne yazıkki şehir hayatının verdiği teknolojik imkanlarla bu özlemimizi gidermeye çalışıyoruz. O yüzden etli kurufasulyeyi düdüklüde pişirdim, bizde yemeğin yağlısı fazla salçalısı yenmez, ev ahalsinin damak zevkleri doğrultusunda pişen fasulyeyi, güveç kabına döktüm ve orta ateşteki fırında fazla suyunu çekinceye kadar pişirdim. Elektirklide olsa fırında piştiği için lezzetine epey bir lezzet kattı. Biraz daha pilaki şeklinde az sulu koyu oldu ama ağızda dağılan fasulye, etin lezzeti, kuru kırmızı biberin tatdı nanenin karabiberin aroması birleşince evin kızından, oğlundan ve babasından tam not aldı.
KURUFASULYENİN FAYDALARI:)
Baklagillerden olan kuru fasulye tam bir protein deposu. İçerdiği hayvansal olmayan protein ve lifli yapısı ile kırmızı etten bir eksiği bulunmayan kuru fasulye, vejetaryen beslenme için de bir alternatif.
Bununla birlikte sağlıklı beslenme diyetlerinde rahatlıkla tercih edilebilecek bir yiyecek. Protein ve anorganik tuzlar bakımından çok zengin olan kuru fasulye, kemik yapısının güçlenmesine de yardımcı oluyor. Kuru fasulye sinirleri de kuvvetlendirir.
Kurufasulye neden suda bekletilir?
Kuru fasulyenin diğer bakliyatlarda olduğu gibi pişirmeden önce en az 8 saat suda bekletilmesi ve pişirirken de köpüğünün alınması gerekli olduğunu belirten uzmanlar, gaz yapmasının önüne geçmek için de şunu öneriyor:
"Baklagillerin gaz yapmasının önüne ıslatmayla geçilir. Çeşidine ve mevsimine göre değişen sürelerde yapılan ıslatmayla baklagillerdeki gaz yapıcı etken olagosakkaritler ıslatma suyuna geçer. Bir gün suda bekletilerek pişirilmelidir."
ben bir gece bekletiyorum, bir gün bekleterek denicem :)
YanıtlaSilbende de sucuklu nohut var komsu, gel buyu yiyelim:)
YanıtlaSilben firin yemeklerini cok sever cok yaparim. ama firinda kuru fasulye hic denemedim. tarif icin cok sagol, ellerine saglik.
YanıtlaSilsevgilerimle eli
Harikulade görünüyor, sıhhat deposu, hemen denemeliyim ;-)
YanıtlaSilKesinlikle kışın vazgeçemediğim bir yemektir.Ellerine sağlık nefis görünüyor.Sevgiler.
YanıtlaSileşim kuru fasulyeye hastador 24 saat ver bıkmaz o derece yani. Oyüzden bu yemeğin her türlüsünü denedim ateşte, fırında, güveçte, borcamda, çelikte..:) ama bu çok guzel gözüküyor ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilsevgiler...