Selamlar,
Bu akşamın masada favori yemeği etli lahana sarması idi, kendilerini yaprak sarmasından daha çok severiz. Onunda yeri bir başka ama kışın lahanayı tek geçerim, hele kıymalısını. Et denilen nimetinde içine girdiğinde lezzet katmadığı yemek son sanki. Bizde zeytinyağlısı yapılsada limon vazgeçilmez aksesuarımızdır.
Bazı yemeklerde tarife gerek görmüyorum, hamur işleri veya tatlıların çeşidi ve zenginliği çok olduğundan yerdir, ancak mutfaktaki belli başlı klasikleşmiş yemekleri zaten herkes yapıyor. Becerisine, damak zevkine veya yöresine göre bu değişir. O yüzden her yiğidin yoğurt yiyişi ayrı diyerek, sadece günün menüsünde fikir vermek iiçin paylaştım. El becerisi olmayana, yapamayana veya yapmasını sevmeyene tarifde işe yaramaz, e bilene de arife tarif olmaz:) ama bekar delikanlılara, mutfağa yeni başlayanlara, taze aşçılara kısaca özetlemek gerkirse:
Önce iç harcını hazırlanır, kıymalı veya zeytinyağlı olarak tercihinize göre değişir, ben bugün biraz bulgurda ilave ettim, suyunu biraz daha kıvamlı yapıyor ve lezzet veriyor. 2 bardak pirince bir bardaktan az bulgur ilave ettim. Ben bu harctan ertesi günü ekşili sulu köfte yada benzeri bir yemek yaptığım için içini bilerek fazla yapıyorum. Buda çalışan hatunlara ufak bir dipnot olsun. İç harcı hazırlandıktan sonra lahanaları yapraklara ayırıp kaynar suda hafif bir şekilde haşlıyoruz, dağılmayacak parçalanmayacak şekilde. Haşlanan yaprakları süzgece alıp bırakıyoruz. Daha sonra sarma işine geçiyoruz. Lahana yaprakları damarlı olduğu için püf noktası burda, damar yoluna göre ayırıyoruz, büyükse iki üç parçaya değilse bir yada olduğu gibi harcımızı koyup sarıyoruz. Tencere dibine kalın dış yapraklarından yerleştiriyoruz. Sarma işlemi bitince yarım limon su, istepe göre salça tuz biraz sıvı yağ ile sıcak su hazırlayıp, tencereye ilave ediyoruz, kapağı kapamadan önce tencere ağzının büyüklüğünde porselen bir tabağı ters çevirip, (ağırlık yapması için) daha sonra tencerenin kapağını kapatıyoruz ve el ayarınıza göre sürede pişiriyoruz, biraz soğuyunca, borcama tencereyi usulca ters çevirip lahanaların eşit şekilde demlenmesni sağlıyoruz.
Afiyet şeker olsun.
Lahanın göbeği öyle güzel kaldı ki, çekmeden duramadım...
ellerine sağlık bende iki gün önce zeytinyağlısını yaptım:))
YanıtlaSilhmm ağzım sulandı:)
YanıtlaSillimonlayıp şöleee güzelce yiceksn..
YanıtlaSiloff çok güzelya ellerinize sağlık..
çok severim lahana dolmasını canım.harika olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilellerine sağlık, çok severim, pek lezizdir eminim..
YanıtlaSilof of bayılırım çok güzel
YanıtlaSilAyyy bayılırım paylaşım için teşekkürler cnm ellerine sağlıkk;)
YanıtlaSilBen geçen yıl deneyip de yüzüme gözüme bulaştırdığımdan beri denemedim lahana sarması. Gerçi çok minik bir lahanaydı hali ile damarlardan yaprağa ulaşamamıştım ama neyse :) bunlar nefis görünüyor ellerine sağlık...
YanıtlaSilSevgili Hatice, Yaren, Hobihane, Sevda, Noblesse, Gönül, Baharatın kızı ve Esincim;
YanıtlaSilİşe başlamamdan dolayı yorumlarınıza cevap verip ziyaretine gelemedim, bu yüzden önce affola diyorum. Çok teşekkürler ziyaretiniz ve yorumularınız için. En kısa zamanda iadeyi ziyarette bulunucam, sevgiyle sağlıcakla kalın hepiniz.