Yine bir yemek tarifi ile karşınızdayım. Yok yok bu sefer evrim falan geçirme durumu yok, sadece sınıf atlama durumu var yani sebzelerin en dolgunu ve en olgununa, tarlaların sarı sultanına sordum, kendilerinden icazet aldım, klasiklere geçmiş "zeytinyağlı dolmadan" bir başka tarife geçmek istermisiniz diye dolmalık bibere, kendisinden binbir çeşit yapılan sarı sultan patatese de, değişik bir uslup istermisiniz diye sordum, ikiside gayet mağrur ve onurlu bir edayla "evet" cevabını verdiler.
Efendim yine kısa bir dokundurmadan sonra geçelim tarifimize, etli dolma bizde zeytinyağlıdan daha az yenir. Egeli olmanın verdiği damak lezzeti olsa gerek genelde dolma ve o kulvarda ki yemekler zeytinyağlı pişer. Ancak bu aralar kendini değişikliğe adamış gurme olarak, evde var olan malzemeler den, ev ahalisinin illaki "zeytinyağlı" olsun diye istedikleri yemeğin kıymalısını yapmayı kendime görev bildim. Ancak tencerede pişen kıymalı dolma biraz ağır kaçıyor, kıymanın ağırlığına, sebzeleride eşitlemek gerekiyordu statü olarak. Bu yüzden sebzelerimize pişme aşamasında sınıf atlatmak gerekiyor:)
MALZEMELER:
1- 750 Kg Patates
2- 500 kg. Yeşil dolmalık biber
3- 350 kg. Kıyma (yağsız)
4- 500 kg. Pirinç (1 bardak kadar eksik)
5- 1 adet Soğan
5- Damak tadına göre sıvı yağ, salça, baharat ve tuz
YAPILIŞI:
Biberlerin tohumları ayıklanır ve yıkanır, patatesler önce yıkanır soyulur ve tekrar yıkanır. Her iki sebzede süzülmesi için bir kenarda bırakılır. Patatesleri kağıt havluda bırakarak iyice suyunu almasını sağlıyoruz. Bu arada kıymalı harcımızı hazırlıyoruz. Soğan renedelenir, salça tuz baharatlar ve sıvı yağ ile kıyma, yıkanmış ve süzülmüş pirince ilave edilir ve iyice karıştırılır. Daha sonra patatesler tam ortadan enine ikiye kesilir (kızarması daha kolay olur) derin bir tencerede az yağda önce patatesler sonra biberler her tarafı kızarıncaya kadar pişirilir. Kızartılan malzemeler biraz soğuduktan sonra patateslerin için oyulur. Hazırlanan kıymalı harç hem biberlere hem patateslere doldurulur ve borcama veya uygun bir tepsiye dizilir. Sıcak su ilave edilerek tekrar fırına verilir. 20 dak. kadar 180 derecede pişmesi yeterlidir. Malzemeler zaten kızarmış olduğu için fırında çok pişirmeye gerek yok. Lezzeti mükemmel oldu diyebilirim, önceden kızartılmış olmaları değişik bir tat vermiş, biraz zaman alıcı ama sonucu görünce değer diyorsunuz. Afiyet olsun efendim.
ellerine sağlık canım
YanıtlaSilmerhaba bloğunuz çok güzel ve faydalı hemen izeyiciniz oldum sizde bana destek olurmu sunuz:)
YanıtlaSilsevgiler..
http://hayatreceli.blogspot.com
Eminim çok lezzetli bir dolma olmuştur.Biberleri kızartılmış ve fırında pişirilmiş dolma Antalya yöresinde yapılan bir dolma.Ancak kıyma ve patates bence çok farklı bir boyuta taşımış bu leziz yemeği.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilaa ne degisik deneyecegimmm bomarkara aliyorum hemen
YanıtlaSilönceden kızartılarak dolma yapıldığını ilk kez duyuyorum ve daha lezzetli olduğuna eminim, ellerine sağlık.
YanıtlaSilHatice teşekkür ederim canım, sağolasın. Sadık arkadaşım:)
YanıtlaSilReçelim, adın gibi yazdıkların da çok tatlı. Hoşgeldin sefalar getirdin, en kısa zamanda gelicem, yayınlananların sevildiğini duymak, işe yaradığını bilmek çok güzel., teşekkürler, sevgiler.
YanıtlaSilCaferengigül hoşgeldin, Bazı yörelerde böyle piştiğini duydum, ama izmirde de çok yapılır böyle,özellikle Giritliler ve adalılar damak tadına uygundur. Sanırım Akdenizin ortak lezzetlernden biri:) teşekkürler, yine beklerim sevgiler.
YanıtlaSilcerenim.com, özlettin kendini, arayı bu kadar açma:) bekliycem sonucunu, sevgiler, teşekkürler.
YanıtlaSilSevgili Noblesse bence denemelisin, gerçekten çok lezzetli oluyor, ama kıymalı kaldırıyor bunu, zahmetli olması beni çoğu kez düşündürüyor ama fırsat buldukça dolmayı böyle pişiririm. Sevgiler, teşekkürler.
YanıtlaSil