Mutlu pazarlar,
Sanırım bu aralar iyice tembel oldum, nerde işin kolayı ona kaçıyorum! Bir önceki "Üzümlü ve Cevizli Kek" tarifinde bahsetmiştim misafirlere yapıldığını, işte kekin yanına eşlik eden bir başka kolay tarif daha. Bunda bütün malzemeler içine karışıyor, elimizde açıp peynir harcı konmak yerine, hamur malzemelerinin içine ilave ediliyor. Dedim ya tembel işi diye, ben bu sefer geçenler de tarifini verdiğim "Susamlı-Tahinli Kurabiye" de olduğu gibi içine kavrulmuş susam koydum, dedim ki susam hem tatlıya hem tuzluya gider, kurabiyeye konuluyorsa poğaçaya neden konmasın? ki İzmirliler bilir bizim "Gevreğimiz" çıtır çıtır susam doludur, nefis bir lezzettir. Kıssadan hisse kolayca hemencecik yapılan, ağızda gevrek gevrek dağılan, mis gibi susam kokusuyla lezzeti daha bir perçinleşen çıtır bir poğaça oldu. Artrık pratiklik mi, tembellik mi varın onun kararını siz verin:)
MALZEMELER:
- 1 Su bardağı yoğurt ( + 1 yemek kaşığı fazla, yoğurdu biraz fazla oldu mu tarif daha kıtır oluyor)
- 1 Paket erimiş margarin (bu sefer çiğ yağ kokusuna dayanamadığım için böyle yaptım ama çok daha iyi oldu)
- 2 Yumurta (1 nin sarısı üstüne)
- 1 Tatlı kaşığı tuz
- 1 büyük kase beyaz peynir
- Kabartma tozu ve aldığı kadar un
YAPILIŞI:
Bütün malzemeler karıştırılıp yumuşak bir hamur yaplır, ben her tarifte hemen hemen hamuru en az 15 dak. dinlendiririm. Dinlenen hamur hem daha güzel kabarıyor hem daha kolay şekil alıyor. Peynirin ve kavrulmuş susamın içine konması hamurda aksi bir değişikliğe sebep olmuyor. Tereyağ o an olmadığı için margarin kullandım, ama erittim hatta eritmekten fazlasını yaptım, yağı resmen o kokusunu giderinceye kadar kızdırdım, tabi bu durumda biraz soğuduktan sonra malzemelere ilave ettim. Dinlenen hamurdan istediğimiz büyüklükte bezeler yaparak yağlanmış tepsiye diziyoruz, üzerine ayırdığımı yumurta sarısını sürüp 200 derece sıcaklıkta ki fırında tabiri caizse nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz, aman fazla olmasın, ama tam ayarında oldumu tam kıtır oluyor, böyle sevenler için ideal bir tarif oldu. Hem kolay hem zaman almayan yani çalışanlara iyi fikir...
Afiyet şeker olsun...
ellerine sağlık mis gibi de kızarmış sevgiler
YanıtlaSilAy ne güzel görünüyor...
YanıtlaSilHepsi içinde harika bir poğaça Afetcim.
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Nefis görünüyor,ellerine saglik ;)
YanıtlaSilnefis, ellerine sağlık.
YanıtlaSilAfetcim, bende bu şeklini çok severim yanında çay,gevrekmi dedin onuda çok severim ellerine sağlık afiyet olsun.canım blogdan uzaklaştım ısrarlar devam edince dayanamadım blog sorun oldu o yüzden ulaşılmıyordu yahu kar yağmasına bayıldım nasıl ekledin sevgiler...
YanıtlaSilBEN BİRDE ZEYTİNYAĞLI OLAN,
YanıtlaSilnUnU' şun poğaçalarını tavsiye etsem :))))
sevgiyle..
Canımcım bloguma bıraktığın notu aldım. Hepsini yaparız merak etme sen :) bana mail atarsan oradan daha rahat konuşuruz. mail adresim: tarchintasarim@gmail.com
YanıtlaSilSevgili Cafe Portakal, teşekkürler canım, yine beklerim sevgiler.
YanıtlaSilGönülçelenim, misafir ol gel bana, börekler açayım sana:)
Feraycım çok sağol, gönül isterdi ki buradan herkese ikram etmek:)
Vintage duygular, teşekkürler canım, yine beklerim, sevgiler.
Bir Dut masalı, hoş geldin canım, hemen bakıcam ve en kısa zamanda deniycem tarifini, bana link verirsen sevinirim, yine beklerim sevgiler:)
YanıtlaSilNoblessecim, hoş geldin, teşekkürler canım, yine beklerim, bu aralar ihmal ettim o güzel emeklerini:)
Ayfet Sultan ne iyi ettin dönmekle, insana bağımlılık yapıyor bu meret:)
Teşekkürler Tarchıncım, en kısa zamanda haberleşicez:)
nasıl caım istedi bilemezsin:)kaydettim yaparım mutlaka eşine sağlık canım..
YanıtlaSilSevgili Betül yapınca mutlaka haberm olsun ama:) sevgiler...
YanıtlaSiliçine iri dövülmüş ceviz de konursa harika oluyor
YanıtlaSil