Hayırlı sabahlar...
Yeni yılın ilk günü bahsetmiştim yılbaşı gecesi davetli olduğumuzu. Giderken yaptığım ve götürdüğüm "Susamlı/Tahinli Kurabiye" nin yanında şekilde görülen galeta unlu poğaçayı da yapmıştım. Dedim ya malzeme çok çıkar bu yılbaşınden bizlere diye. E hepsini birden harcamak olmaz:)
Baştan söylemeliyim, şu katı yağları oda sıcaklığında çiğ halde kullanıldığı zaman bende acayip bir antipati oluyor. Bütün canım lezzetlerinin içinde o çiğ yağ kokusunu, muhterem tat alma duyum anında mıknatıs gibi çekiyor, ve pişen o güzelim hamur işlerini ucundan tatmakla kalıyorum. Bilmiyorum bu bana has bir şeymi. O yüzden böyle tariflerde mümkün olduğu kadar tereyağ kullanmaya çalışıyorum. Hiç olmazsa o çiğ margarin kokusunu almamış oluyorum. Eritilerek yapılan tarifler bir nebze olsun daha sağlıklı ve hafif oluyor, yineden ben biraz tarif dışına çıkarak mısır özü yağı ile karıştırıyorum. Bunlarda naçizane tavsiyem ve fikirlerim.
Gelelim tarifine;
MALZEMELER:
- 1 Su bardağı + 1 çay bardağı galeta unu
- 3 Su bardağı un (4 de bulabilir)
- 2 Yumurta (birinin akı üstüne)
- 1 Su bardağı yoğurt
- 1 Çay bardağı sıvı yağ
- 1 Paket oda ısısında margarin veya tereyağ
- 1 Paket kabartma tozu veya yemek sodası
- İç malzemesi olarak arzuya göre değişen peynir veya kıyma veya patates (ben evde olan tulum peynirini kullandım.
YAPILIŞI:
Peynir hariç tüm malzemelerle yumuşak bir hamur yapılır. Hem sıvı yağ hem katı kullanıldığı zaman un biraz daha fazla gidiyor. Bunu bizzat deneyimlerimle tecrübe ettim. Ayrıca hamurun homojen olması için malzemelerin tamamının aynı ısıda olması tavsiye edilir. Margarin oda sıcaklığında ılık olup, yoğurt o an buzdolabından çıktımı sonuç neden olduğu fark edilmese de mutlaka bir aksiliğe sebep oluyor.
Hamuru biraz dinlendirdik ten sonra arzu edilen büyüklükte elimizde açarak içine harcımızı koyuyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizince yumurta akını fırça yardımıyla üzerine sürüp, bir tabağa koyduğumuz kalan galeta ununa buluyor ve tekrar tepsiye diziyoruz. İsterseniz iki iş yapmamak için anında bu işlemi yapabilirsiniz ancak eller galeta ununa fazla bulaşınca istenilen sonuç alınmıyor. Daha sonra 180-200 derece ısıda pişiriyor ve soğuduktan sonra servis ediyoruz.
Afiyet olsun...
Ellerine sağlık bereketi bol olsun..
YanıtlaSilSevgiler..
aynen
YanıtlaSilhamuru yoğururken bile geliyor o koku
midem yukarıya doğru yol alıyor
o yüzden bende mümkün olduğunda teğeyağı kullanıyorum
misss gibi kokuyor hele de ev yapımıysa
çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.afiyet şeker olsun.sevgiler.
YanıtlaSilHarika görünüyor.Ellerine sağlık.Ben de tereyağı tercih edenlerdenim.Sevgiler.
YanıtlaSilsüper olmuş ellerinize sağlık tarifi çaldım :) bende mümkün olduğu kadar tereyağı kullanmaya çalışırım hamur işlerinde margarin bana hep plastiği andırmıştır bilmem nedendir blogunuzu tanıdığıma sevindim takibinizdeyim bir başka postta görüşmek üzere :)
YanıtlaSilSevgili Sevil hoş geldin canım, Muhabbet sofrası, Sevda ve Pembe kekik sizlerde hoş geldiniz. Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler, Sevgili Analıkızlı sende hoş geldin, çok sağol, bende çok sevindim karşılaştığımıza. Her zaman yine beklerim, sevgiyle kalın.
YanıtlaSil