İyi haftalar,
Öncelikle uzun aradan sonra yazdıklarımı okuyup ta bana dua eden, destek olan ve zaman ayıran vefalı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Ne yazık ki yorumları fazla okuyup cevap yazamıyorum, inşAllah bu telaşlar bitince eski günlere dönücez.
Dün evin erkekleri maç saatinde evde doluşunca, yeğenler kuzenler hep birlikte Fener-Trabzon maçına hazırlık yaparlarken benim mutfağa girmemem olmazdı, yoğun talep üzerine bizim meşhur pişimizden yapmam istendi. Ancak bu sefer daha önce bir kaç kere denediğim ve güzel lezzetli sonuçlar aldığım "odun külüyle" denedim ve çok beğenildi. Büyüklerimizden kalma bu özgün tarif gerçekten yapılmaya değer. Özellikle börek ve poğaçalar da nefis sonuçlar veriyor. Ben bu sefer pişi de denedim, İzmir'in pişisi ve lokması meşhurdur, genelde mayalı yapılan bu tariflere Arnavut mutfağının "lokum" dedikleri pişinin malzemelerini kullandım, yani sadece maya ve su değil. Odun külünün verdiği taş fırın kokusu ve diğer malzemeler ile inanılmaz lezzetli oldu (diyorlar)
MALZEMELER:
1 Çay bardağı küllü su (odun külünü pide veya gevrek fırınlarından alabilirsiniz)
1 Su bardağı ılık suda eritilmiş kuru maya (yaş maya olması daha iyi)
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı yoğurt
2 Yumurta
Tuz ve bir miktar şeker
Aldığı kadar un (mümkünse birazını baklava unu kullanın)
YAPILIŞI:
Odun külünü mümkünse bir gece önceden veya sabahtan bir çay bardağına koyup üzerine su ilave edin ve bekletin, öne karıştırıp daha sonra hiç ellemeyin, suya kokusu karışan kül daha sonra dibe çökerek şeffaflaşıyor ve yüzeye çıkan duru suyu yine hiç bulandırmadan diğer malzemelerle birlikte yumuşak bir hamur tutuluyor, yaklaşık bir saat ama mümkünse daha fazla dinlendirin ve mayalanmasını bekleyin. Daha sonra istediğiniz şekli verin (şekil verdikten sonra da biraz beklenirse pişerken daha çok kabarır) ben merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açıp kızgın yağda kızarttım. Eğer içinde süt yoğurt gibi malzemeler olmasaydı dilerseniz poğaça formatı verip içine peynir koyarak ta kızartabilirsiniz, ama içeriği zaten bu malzemelerden yana zengin olduğu için gerek kalmıyor.
Pazar günleri için harika bir lezzet, tabii misafirleriniz içinde...
Şimdilik bana müsade, kolay gelsin ve afiyet olsun...
ELLERİNE SAĞLIK SAĞLIK CANIM
YanıtlaSil:))
Bayılırım ben bu lezzete, keşke hemen şimdi olsa da yesem dedirttirecek kadar güzel gözüküyor, ellerine sağlık:)
YanıtlaSilodun kuluyle bende yapayım bakalım merak ettım ellerıne sağlık canım sevgıler
YanıtlaSilmerhaba sizi izlemeye aldım...
YanıtlaSilizmir pişiniz harika görünüyor...
ellerinize sağlık...
sizde beni izlemeye alırsanız sevinirim...
kocaman sevgiler...
yemiyen arkadaşlarımızın çok şey kaybettiği bir tarif dediğin gibi canım biz izmirliler çok yaparız sadece ben küllü olarak denememiştim ilk fırsatta deniyeceğim çok sağol ellerine sağlık
YanıtlaSilMerhaba, benim bloğuma yazar aranıyor.Yazar olur musunuz?Bloğumda 10 adet kategori var. Sürekli Güncel bir blog.5 yazar arkadaşım ile yapıyoruz.Aramızda sizleride görmekten mutluluk duyarız.
YanıtlaSilDetaylı bilgi için>>http://mustafaxcakmak.blogspot.com/2012/04/bu-blogda-yaz.html
Afetçim; ismin yoktu daha doğrusu muallak olanlar arasındaydı çünkü sanki garanti değildi diye hatırlıyorum, aksi takdirde seni atlamam mümkün değil hayatım:) Kesinleştiyse hemen yazıyorum, ne ikram hazırlayabilirsin acaba? Malum "bir çeşit yap gel" toplantısı bunun bir diğer adı:)))) Haber verirsen listeye yiyeceğinle beraber ekleyelim. Rekorum için de teşekkür ediyorum ailecek ilginize canım:) Serap..
YanıtlaSil