Herkese mutlu hafta sonları. Nihayet kısa bir ayrılıktan sonra döndüm. Ödemiş yolunu şimdilik bırakıyorum. Oğlumun yanındayken, arada hamur işleri yapmamak kaçınılmazdır. Genelde böreği pek mayalı yapmam ama bu sefer değişiklik olsun dedim. Arnavut geneleği olan "pırasalı böreğin" mayalı halidir:) Gelelim yapılışına.
MALZEMELER:
Hamuru için:
1 yemek kaşığı insanst kuru maya (1 çay kaşığı şeker ile eritilecek)
Ilık su (hamuru tutmak için)
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve fincanı sirke (kıtır olması için ama maya kullanıldığı için başka bir gevreklik veriyor)
1 Yemek kaşığı sıvı yağ (kolay açılması için)
İç harcı için:
1 kg. Pırasa
1 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber ve isteğe göre diğer baharatlar.
Sıvıyağ (damak zevkine ve göz kararına göre)
YAPILIŞI:
Maya bir bardak ılık suda 1 çay kaşığı şeker ile eritilip, 15 dak. kadar mayalanmaya bırakılır. Daha sonra yaklaşık 1 kg. unun içine ılık su, maya, tuz, sirke ve bir miktar yağ ile hamur tutulur. Yaklaşık 20-25 dak. dinlenmeye bırakılır. Bu arada harcını yapıyoruz, pırasa ince ince doğranır ve sıvı yağda salça ile kavrulur. İstenilen baharatlar ilave edildikten sonra soğumaya bırakılır, ben karabiber biraz kimyon ve pul biber ilave ettim, isteyen pirinçte koyabilir.
Dinlenen hamur önce iki eşit parçaya bölünür. Daha sonra er bir parça hamurdan cevizden biraz daha büyük bezeler yapılır, tabi bu tepsinizin büyüklüğüne göre değişir. Ben bu böreği alt-üst tabir ettiğimiz şekilde yapıyorum. Yani açılan bezelerin yarısı alta serilir ortaya böreğin harcı konur, üstünüde diğer bezeler açılır ve en son olarak yağlanıp fırına verilir. Bezeleri önce merdane yardımıyla tabak büyüklüğüne gelecek şekilde açıyoruz. Daha sonra bunları yağlayarak üst üste koyup tümünü el yardımıyla genişletip, kenarlardan ortaya doğru çekip tepsi genişliğine kadar büyütüyoruz. Benim yaklaşıl burada alt ve üst bezeler 8 er adet oldu, 8 adet altta 8 adet üstte. Aslında alttaki 1 adet daha eksik olabilir, daha iyi pişmesi bakımından. İlk 8 yufka tepsiye koyulduktan sonra hazırladığımız pırasa harcını yayıyoruz, ve daha sonra iliknci 8 yufkayıda aynı şekilde yaptıktan sonra harcın üzerine koyup, kenarları saç örgüsü şeklinde kıvırıp önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Pırasalı börek gercekten de lezzetli oluyor, tabi biz maaile acıyı sevdiğimiz için bol acılıdır kendileri. Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun, bence deneyin derim. Daha sonra görüşmek üzere.
Arnavut börekleride ayrı bir güzel oluyor Afetcim
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Sevgiler..
ellerine sağlık canım afiyet bal olsun
YanıtlaSilArnavut bir gün o kadar o kadar yemişki, artık "pırasa olsa yemem" demiş :)O kadar sevilir yani arnavutlar tarafından pırasa :)
YanıtlaSilPırasa böreğinede bayılırım bende. Ellerine sağlık ablacım.. Bu arada her ziyaretimde başka başka tema görüyorum sende.. Buda pek güzel olmuş..
Öpüyorummm