Geçtiğimiz hafta İzmir imizin en yeşillik mesire yerlerinden "Emiralem" deydik, eşimin kuzenin bahçesi olunca arada toplanıyoruz cümbül cemaat...Nedense böyle günlerde de börek yapma işi bana düşüyor, toprak fırında pişen bu ev böreği pek lezzetli pek çıtır çıtır oldu. Mecbur kalmadıkça hazır yufkaları kullanmıyorum, elde açılmış gibi olmuyor. Gerçi böyle iki tepsi yapınca feleğim şaşıyor ama, yiyenlerden bol tezzeruhat alınca da yorgunluğa değiyor:)
Gelelim nasıl yapıldığına, ben iki tepsi yaptığım için malzemelerin iki katını kullandım, yaklaşık 2 kg. un ancak yetti.
Malzemeler
2 kg. un (söke un veya sinagil un harika)
Bir miktar sıvı yağ
Bir miktar sirke veya limon suyu (kıtır olmasını sağlıyor)
Biraz tuz ve hamuru yapacak kadar ılık su
Hamurları açmak için br bardaktan fazla sıvı yağ ve yarım paket Becel
Bütün bu malzemelerle normal sertlikte hamur tutuyoruz, çok sert olmaması veya çok yumuşak olmamasına dikkat edin, daha sonra hamuru en yazrım saat üzeri nemli bir bezle dinlendrin, hamurun düzgün ve kolay açılması için böreğin en can alıcı noktası burası. Dinlenmiş hamur, un da güzelse oklavaya gerek kalmadan açabiliyorum.
Dinlenen hamurdan tepsinin boyutlarına göre bezeler yuvarlıyoruz, limondan küçük cevizden büyük olması ideal, alt üst böreği olduğu için bezelerin büyüklüğü önemli ama kol böreği yada çarşaf böreği dediğimiz börekten yapılacaksa, bezelerin büyük olması tercih edilir, çünkü tek beze açılıp yuvarlanacak tır.
Ben genelde al-üstün eşit olmasını severim, ince oluyor, daha kıtır oluyor, bu yüzden 8-9 yufka yeterli tabi bezeler küçük olduğu için tepsi büyüklüğüne geldiğinde yufkalar çok inceliyor, sigara kağıdı gibi oluyor dersem yeridir. Daha kalın isterseniiz bunu 10-11 arası yapablirsniz, zevkinize ve damak tadınıza bağlı.
Alt 8, üst 8 beze olmak kaydıyla, hamurları merdaneyle yemek tabağı büyüklüğüne gelinceye kadar açıyoruz, kendinden eksenli dönen merdaneyle açarsanız, merdaneyi kaldırmadan kendi etrafında hamuru çevirerek açabilirsiniz, daha eşit açılıyor. Benim elim alıştığı için rahat ediyorum, sizede tavsiye ederim. Özellikle baklavalar da şahane oluyor.
Tabak büyüklüğünde açılan hamurları, yağlayarak üste üste koyuyoruz, her yufkada, hamurları elimizle biraz daha genişleterek açıyoruz. Hamuru için ben hem mısır özü yağı hem becel kullanıyorum, yağı mutlaka kızdırın, sıvı yağ pişmeyince çiğ yağ kokusu geliyor, ben ikisin bir eritip kızdırıyorum, biraz ılınınca yufkalara sürüyorum, ılık yağ sayeseinde hamurlar istediğimiz genişlkte açılır. Ama yağın dengesini ayarlamak lazım, biz çok fazla yağlı sevmiyoruz, ben iki tepsiye bir bardaktan biraz fazla yağ kullandım, hamurun dinlenmiş olması, unun kalitesiyle birleşince yağın az sürülmesiyle de açılabiliyor.
8 yufka tepsi genişliğne gelince, yağlanmış tepsiye yerleştirin, tepisiyi muhakkak katı yağ ile yağlayın, al-üst börekte hamurun kenarlardan ortaya doğru kaymaması için sıvı yağ kullanmayın çünkü hamur ortaya toplanıyor. Hatta ikinci epsiyi sıvı yağla yağladıkları için şekilde görüldüğü gibi ortaya toplanmış bile, daha sonra elimizle kenarlara bastırılıan yufkaların üzerine istediğimz harcı seriyoruz, ben birini ıspanaklı birini kıymalı yaptım. Daha sonra diğer 8 bezeyide aynı şekilde açıp, harcın üstüne koyuyoruz, kenarlarını saç örgüsü gibi kıvırıp kalan yağı üzerine sürüyoruz, sonra doğru fırına ama fırını önceden ısıtın ve harlı ateşe atmayın, 180-200 derece kafi geliyor. Sonra çıkınca üzerini temiz bir sofra bezi yada tepsiyle örtün, ben bir tepsiyi kestim diğerini kesmedim, kıymalı olanı kestm çünkü kıymasını kavursamda ne olur ne olmaz diye içide pişmesi bakımından kestim, hem yemeside daha rahat oluyor.
İşte hanımlar bir ev böreğinin yapılışı da benden böyle. Eminim çoğunuz yapıyorsunuzdur ama her yiğidin bir yoğurt yiğişi vardır diyerek bende kendi püf noktalarımla aktarmak istedim.
ellerine sağlık arkadaşım becerikli olunca hep senden istenir:)elin lezzetli olmalı ki hep senden istiyorlar,harika görünüyorlar:)sevgilerimle
YanıtlaSilgüzel haftalar diliyorum canım böregine hayran kaldım :)Bende sizin gibi düşünüyorum ev böreğnin tadı, tabiki emeği çok farklı ellerine emeğine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilMAŞALLAH MAŞALLAH BOL MUHABBETLER. HAPİNİZE AFİYET OLSUN ELLERİNİZE SAĞLIK HAYIRLI GÜNLER.
YanıtlaSilOff ellerine sağlık çıtır çıtır bayılırım ıspanaklı böreğe o ancak bana yeter Afet cim..
YanıtlaSilSevgiler..
Afet'cim açma böreğin yerini ne tutabilirki enfes öpüyorum.
YanıtlaSilellerine sağlık afiyetler olsun canım nefis görünüyor.
YanıtlaSilİkici fotoğraf bir Amerikan 'pie' benziyor. Ama biz sivi yağ yerine sana yağ kullanırız.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Karen Hanım
www.karenhanim.com
Afet ablacığım; mis gibi bir börek miis!
YanıtlaSilBol köpüklü ayranla, nasıl yerim var ya :)
Afiyet, bal, şeker olsun sizlere.
Yüreğinden öpüyor, kalbi sevgilerimi gönderiyorum.
Cafe Pepela
( Kendi hesabımla yazamadım, hata verdi:()
Afetçim; sen ne yere bakan yürek yakan bir afetsin öyle yahu..Tam göçmen usulü bir börek bu. Vallahi benim ekşi maya ekmeğim ağlıyor şu anda:)) popülerlikte geride kaldı diye !! Ellerine sağlık becerikli arkadaşım benim..Yalnız çok özletiyorsun kendini, ona göre..
YanıtlaSilarnavut böğreği olmuş köy böğreği vayyyyy
YanıtlaSil