• Dikiş-Nakış
  • Örgü-Yün işleri
  • El Sanatları
  • DIY-Hobi
  • Yaratıcı Hobiler
  • Sağlık-Güzellik
  • Kadın ve Moda
  • Mutfak
  • Pratik Bilgiler
.::HobiBox::.

11/05/2011

Baklava ustasın dan usta isi baklava tarifi ve püf noktaları

 Baklava TarifleriMUTFAK, Hamur işleri, Mutfak cicileri, Mutfakta biri var, Şerbetli Tatlılar  5 Yorum var

Bugün baklava yapıcam, bu bayram geç kaldım ama bu biraz da gelenek bizim ailede galiba, hatırlarım rahmetli anneannecim arefe gecesi sabaha kadar baklava açar dı, tek tek, usanmadan bıkmadan, her yer baklava yufkası serilir di, şimdiki nesil şanslı, koy 10 ar 10 ar bezeleri, merdaneye ver kuvveti aç gitsin. Evlemdiğimden beri  yani 26 senedir mübalasız kendi baklavamı kendim açarım,  elbet 20 sene önceki acemiliğin verdiği lezzetle şimidikinin arasında fark var ama güzel bir fark var. Her sene aynı usül aynı tekniikle açıyorudum ama ödemişte bu iişin ustasından bir kaç tüyo aldım, nette biraz araştırayım istedim, aşağıda ki yazıda verilen bilgilerle bena anlatılanlar aynıydı, demek ki aklın yolu bir dedim ve bu sefer biraz daha usta işi olucak, yani tarifler ustalar dan ama yapanın elinden nasıl çıkacak bilmiyorum. Aşağıda ki önemli blgiler güllüğüoğlu baklavanın ustasından, bunu da not düşelim.

"Burada tarifleri verilen tatlıların hepsi yufka esaslıdır. Baklava ve benzeri yufka esaslı tatlıların yapımında en önemli husus, hamurun hazırlanması ve açılmasıdır.
Yufka ne kadar ince açılırsa, baklava damağa o kadar hoş gelir. Evlerde yapılan baklavalarda yufkaların sigara kâğıdı inceliğinde açılması idealdir.
Üst üste 8-10 yufka açılabilir. Ancak, yufkaların birbirine yapışmaması için, aralarına nişasta serpmek gerekir. Nişasta miktarı iyi ayarlanmalıdır. Fazla nişasta, hamuru kurutur. Yufkalar oklavaya ilk kez sarılırken bolca nişastalanmalıdır. Daha sonraki sarışlarda, çok az nişasta ile yetinilmelidir.
Yufkaların aynı incelikte olması için, hepsini birden oklavaya sarıp açarken, arada bir alt ve ortadakilerini üste çıkarmak gerekir. Aksi halde, en üstteki yufka en ince, en alttaki yufka en kalın olur.
Tariflerin hepsinde hamur hazırlama ve açma işlemi aynıdır. Gereksiz tekrarlardan kaçınmak için, bu işlemler aşağıda bir kez anlatılacaktır.
Ölçüler 40 cm. çapında yuvarlak tepsi veya 30×40 cm. dikdörtgen tepsiye göredir. Bu da, yaklaşık 20-25 kişilik demektir.

Hamurun hazırlanması
Mermer mutfak tezgâhı veya pürüzsüz tahta masa üzerine 800 gr. ekstra unu tepeleme döküp ortasını havuz gibi açın. İçine 300 gr. (yaklaşık 1.5 su bardağı) su, 15 gr. tuz ve 3 adet yumurtayı koyun; karışımı içten dışa doğru yoğurarak hamur tutun.
Hamur sert gelirse, biraz daha su katılarak yumuşatılabilir. Yoğurma sırasında arada bir elinizi ıslatarak hamurun kurumasına meydan vermeyin.
Ellerinizin içi ile hamuru bir ileri bir geri bastırarak yayın; yaklaşık 50-60 cm. boyunda uzunca ovale yakın bir şekle sokun. >Hamuru iki ucundan içe doğru katlayın; üzerini nemli bir bez ile kapatıp 20 dakika kadar dinlendirin.
Dinlendirdiğiniz hamuru, iki elinizin avuç içleri ile, sürekli uzunlamasına, çok kuvvetli ve hızlı olarak bastıra bastıra yoğurup tekrar aynı şekilde katlayın; nemli bez altında 20 dakika kadar daha dinlenmeye bırakın.
İki kez daha bu işlemi tekrarladıktan sonra, hamuru yuvarlaya yuvarlaya düzgün, ince uzun bir silindir şekline sokup bıçak ile ikişer parmak boyunda 15-20 eşit parça halinde kesin.

Hamurun açılması
Bundan sonraki aşamalarda, yani hamur açma işlemlerinde size buğday nişastası gerekecek. 400 gr. nişasta yeterlidir.
Kesik kısımları alt ve üste getirerek, hamur parçalarını hafifçe nişastalayın. Sonra tezgâhtan kaldırmadan iki avucunuzun içi ile okşar gibi hafifçe yuvarlayıp bolca nişasta serpin.
Hamurları ikişer ikişer üst üste koyup avuçlarınızın içi ile bastırın; alttaki hamuru üste çıkarıp tekrar bastırın.
Hepsini bastırdıktan sonra, hamurların kenarlarındaki nişastaları fırça ile süpürüp üzerilerine nemli kalınca bir bez kapatın.
20 dakika kadar daha dinlendirdiğiniz hamurları, merdane ile, teker teker, sürekli kenarlara bastırarak, 20 cm. çapında açın.
Açtığınız hamurları, üzerine nişasta serpip 8-10’ar istifleyin. Kenarlarındaki nişastaları fırça ile alıp hamurların üzerine yine nemli bir bez örtün. Hamurlar bu kez 45 dakika kadar dinlenecek.
Dinlenen hamurların her birini tezgâhın üzerine alıp nişasta serptikten sonra avuçlarınızın içi ile kenarlarına bastıra bastıra yassılaştırın. Daha sonra merdane ile, yine kenarlara bastırarak 60 cm. çapında açın.
Hazırlanan yufkaları teker teker oklavaya sarın. Bu ilk sarma sırasında yufkaların arasına bolca nişasta serpmeyi ihmal etmeyin.
Oklavayı iki kenarından çok sıkı tutup kuvvetlice ileri-geri silindir gibi yuvarlayın.
Yufkaları tezgâhın üstüne teker teker serin; bu arada yufkaların üzerine püskürtürcesine nişasta serpin.
Sonra yufkaların hepsini birden oklavaya sarın; yine oklavayı kuvvetlice ileri-geri yuvarlayıp yufkaları büyütmeye çalışın.
Yufkaların hepsini birden oklavaya sarıp yuvarlama ve aralarına püskürtürcesine nişasta serpip teker teker tezgâha serme işlemini iki kez daha tekrarlayın. Her sarışta en alttaki üç yufkayı en üste getirerek yufkaların hepsinin aynı incelikte olmasını sağlayın.
Böylece yaklaşık 80-90 cm. çapında sigara kâğıdı inceliğinde yufkalar elde edebilirseniz, damağa hoş gelecek bir baklava için en önemli malzemeyi hazırlamış olursunuz."

http://www.baklavatarifleri.com/index.php/baklava-hamurunun-hazirlanmasi-ve-acilmasi.html

Bunu E-postayla GönderBlogThis!X'te paylaşFacebook'ta PaylaşPinterest'te Paylaş
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Pin It
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

5 Yorum:

  1. ♥ŞANSLI♥Kasım 05, 2011

    Hiç açmadım.Annem açar.Sonuna kadar okudum.Çok açmak istiyorum ama ilk önce zemini hazırlamak gerekir sanırım.Bu bayram açamadık.Bizde kadayıf sarması var.Erzurum yöresine ait.Çok güzel oluyor oda.Bir ara paylaşırım bende.
    Kolay gelsin.
    Hayırlı bayramlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
  2. NedretKasım 05, 2011

    Okurken yoruldum:)) Kolay gelsin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
  3. Afet Ergü ŞaşmazKasım 12, 2011

    Gönülçelern, niye niyet neye kısmet oldu bu sefer bende baklava dedim ama aynen bizim evde de kadayıf sarması oldu. Ne yazıkki resimleyemeden bitti bile:( sanada kolay gelsin canım, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
  4. Afet Ergü ŞaşmazKasım 12, 2011

    Nedretcim sen bide yaparken görmelisin dahada yorulursun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
  5. AdsızAğustos 05, 2013

    bende ilk defa yapıcam okurken yoruldum ya nasıl yapıcam biliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
      Yanıtla
Yorum ekle
Daha fazlasını yükle...

internet kitapçınız kitapyurdu.com'dan binlerce kitaba ulaşabilirsiniz.

Popüler Yayınlar

  • Kız verdik - Söz kestik (sözümüz den bir kaç kare)
    Bu konudan çoğunuz haberdar olmuştur, bu güzel adımı atalı bir hafta oldu ama resimler elimize yeni geçtiği için ancak paylaşma fırsatı oldu...
  • Kırmızı çiçekli "fırın eldiveni" yapımı
    Bu aralar evde fırınla pek haşır neşiriz, dün şambali  tatlısı yaptım çocuklara ama bez bul bişey uydur derken elimi yakıyordum az daha, bu...
  • Herkese Merhaba..Sonunda geldim; Kızımın düğününden ve çeyizlerinden kareler ve benden haberler ile
    Biliyorum çoook uzun zaman oldu, yani yaklaşık bir yıldır eskisi gibi faal değilim, bu benim için uzun bir ara demek. Geçen yıl bildiğ...
  • Bu yeleğin nasıl yapıldığını bilen var mı?
    Bana bu aralar örgü tığ şiş yasak ama ne yapayım dayanamıyorum, boş duramıyorum, elimde simli gri ip var ve kızıma yapmak istiyorum, daha ...
  • Naylon torbadan bez çantaya
    Selam güzellerim, iki gündür blogumda çıkan sorunlar yüzünden hızım biraz kesildi ama değişik bir çalışmayla döndüm yine. Bazı aksayan kodla...
  • Sevdikleriniz her daim yanınızda olsun...
    Günün anlam ve önemine ithafen, bütün güzellerimin sevdikleriyle mutlu hayatlar geçirmesi temennisiyle "sevgililer gününü kutluyorum...
  • Ahşap ve ağaç dekorasyonlar
    Herkese selamlar, nihayet gelebildim. On gündür aksırık öksürük hapşırık derken, kışın ilk hastalığını yolcu etmiş bulunuyorum. İki paket ıh...
  • Bu ayakkabılar giyilir
    Vibram firmasının piyasaya sürdüğü FiveFingers model ayakkabılar, tüm dünyada yeni ayakkabı trendi olma yolunda hızla ilerliyor. Kullanım...
  • Blog sayfanıza "kar yağdırma" kodları
    Herksese selamlar, Yenı yıla girdğimizden beri yine yorumlara dönemez cevap veremez oldum. Öncelikle affola diyerek, konumuza geçelim. Bir...
  • Mantar dan çocuk koltuğu
    Saf mantar tozuyla yapılmış çocuklar için ideal koltuk tasarımı, şişe ve diğer mantar artıkları preslenerek bu şekle getiriliyor. Hem hafif ...
?
+
X

Önerilen yazılar!

Yükeleniyor..
Önerilen yazılar
TwitterFacebookGoogle PlusLinkedInRSS FeedEmail


Abone


Hayran


Yazı


Yorum
Follow Me on Pinterest

KONULARA ABONE OLUN

Siteye Abone Olun:

Delivered by FeedBurner

Çok Tıklananlar

  • Kurdeleden çok basit ama gösterişli bir gül yapımı (video)
    Kurdeleden bir çok fiyonk, gül, toka, takı aksesuar vs. gibi materyallerin yapımını gördüm ama böyle kolayını ve güzelini görmedim. Yılbaş...
  • El örgüsü battaniye (açıklamalı)
    Oldum olası el örgüsü battaniyelere bayılırım, bunu görünce çok hoşuma gitti, karşıdan tığla yapıldığını düşündüm ama, yakından inceleyin...
  • Açıklamalı "tunus işi" örgü
    Yine istek üzerine bir post daha. Tunus işini bilmeyenler, örmek isteyenlerden talep geliyordu hep. Vakti zamanında ort...
  • Açıklamalı zor ama güzel bir örnek (tığ işi)
    Bu örneği zaman zaman görüyordum ama nasıl yapıldığına ulaşamıyordum, nihayet ayrıntılı biçimde nasıl yapıldığını buldum ve hemen buraya g...
  • Tığ işi değişik bir örgü tekniği
    Bu bayan tutacak yapmış ama teknik bana çok değişik geldi, bildiğimiz ''ters sık iğnenin'' biraz daha zoru daha oyalayıcıs...
  • ''Hanım dilendi bey beğendi'' örneğinin değişik versiyonu
    Başlıkta dediğim gibi bizim bildiğimiz klasik hanım dilendi bey beğendi örneğinin değişik versiyonu, boşluğa yani zincire değil alttaki ör...
  • Yılbaşı gecesine özel "kalp" li hediye kutusu yapımı
    Martha ablaya gelmişken hemen çıkmak olmaz tabi, bu hediye kutusunu görünce görmemezlikten gelmek ayıp olur du. Sevgililer günü olarak hazı...
  • Tüm'' Nakış'' çeşitleri ve açıklamaları
    Ne zamandır arıyordum bu bilgileri toplu bir arada. Belki merak edenlere yeni başlayanlara faydası olur. Hazırlayanın derleyenin ellerine...
  • Şu meşhur "maydonoz-limon-sarımsak" kürü
    Sabah pek tv bakamıyorum ama bugün fox tv de Ömer Çelakıl'ın programında İbrahim Saraçoğlu konuktu, yine mesleği ile ilgili bilgiler ver...
  • Örnek arayanlara çok şık motifler
    Herkese selam, kış olunca elden tığ yün şiş düşmez, battaniyeler, patikler, hırkalar derken, mevsime yakışır şekilde hobiler de değişiyor....

Kategoriler

AHŞAP SANATI BENİM YAPTIKLARIM BLOG DÜNYASINDAN BİT PAZARI DANTEL DEKORASYON DIY projeleri EL SANATLARI EVİNİZİN MODASI HABERİNİZ OLSUN HAYAT BİLGİSİ HER KADIN GÜZELDİR KADINA DAİR KENDİN BİÇ KENDİK DİK KUMAŞLARIN TASARIMI MODA VE KADIN MUTFAK NAKIŞ MODELLERİ PİŞİRDİKLERİM SANAT KÖŞESİ SEVİMLİ DOSTLAR SİYASET RÜZGARI TAKI TASARIM Vintage çalışmalar YAP YAKIŞTIR YARATICI ELLER Çok güzel fikir bunlar ÇİÇEKLERİ TANIYALIM ÖRGÜ ŞABLON DERSLERİ ŞİFA NİYETİNE
>

ARŞİV ODASI

  • ►  2013 (2)
    • ►  Ekim (1)
    • ►  Mart (1)
  • ►  2012 (97)
    • ►  Kasım (1)
    • ►  Ekim (1)
    • ►  Ağustos (2)
    • ►  Temmuz (4)
    • ►  Haziran (4)
    • ►  Mayıs (3)
    • ►  Nisan (6)
    • ►  Mart (10)
    • ►  Şubat (23)
    • ►  Ocak (43)
  • ▼  2011 (226)
    • ►  Aralık (82)
    • ▼  Kasım (25)
      • Mukavva ve eski çarşaflar ile dokuma örtü (kilim)
      • İşte Süperstar'ın Vitrinine Giden Adres!
      • Kumaş kaplı şık elektrik prizleri
      • Vintage dantel aksesuarlı çoraplar
      • Bukle-Püskül örneğinden paspas/örtü (video açıklam...
      • Gül desenli yün işi minderler
      • Şirin taburelere şirin örgü kılıflar
      • Strafor(köpük) ve kumaş ile mini ağaçlar
      • Cupcake kağıtlarından "noel ağacı"
      • Basit zincir ve dantel ile kolye yapımı
      • Doğal diş parlatıcı kürü
      • Bolero tarzı spor yelek
      • Mayalı Pırasalı Arnavut böregi (alt-üst)
      • Yeniçarşım.com ile Evden Çıkmadan Çarşıya Çıkıyoruz!
      • Canvas tarzı incili "otantik" bileklik yapımı
      • Ağız kokuları için bir kaç bitkisel öneriler
      • Kuru ciltler icin badem yaglı "nem maskesi"
      • Örgüden "krokodil deseni" gelinlik
      • Beyaz fanila atletlerin dantelli elbiseye dönüşümü
      • Bardak altıkları (1) - Lale modeli
      • Keçe çalışması - Narenciye modeli bardak altıkları
      • Mutlu ve Huzurlu Bayramlar
      • Baklava ustasın dan usta isi baklava tarifi ve püf...
      • Evde el kremi yapımı
      • Yeni bitirdigim "ilmek kaçırmalı" omuz salı
    • ►  Ekim (11)
    • ►  Ağustos (5)
    • ►  Haziran (3)
    • ►  Mayıs (7)
    • ►  Nisan (1)
    • ►  Mart (16)
    • ►  Şubat (42)
    • ►  Ocak (34)
  • ►  2010 (543)
    • ►  Aralık (14)
    • ►  Kasım (51)
    • ►  Ekim (41)
    • ►  Eylül (15)
    • ►  Ağustos (67)
    • ►  Temmuz (80)
    • ►  Haziran (58)
    • ►  Mayıs (38)
    • ►  Nisan (28)
    • ►  Mart (31)
    • ►  Şubat (60)
    • ►  Ocak (60)
  • ►  2009 (27)
    • ►  Aralık (27)

 
  • Fotoğrafım
    Afet Ergü Şaşmaz
    Terapi gibi bişey burada olmak, hobi kutusunda her şey var, kadın, sağlık, örgü, moda vs vs. hayat zaten vesaire değil mi?
    Profilimin tamamını görüntüle

  • review http://hobibox.blogspot.com/ on alexa.com

    Zirve100 Site ekle
    http://labs.ebuzzing.de
  • Siirlerimi okumak için tiklayin.


    Hobiler Koleksiyon
Copyright © .::HobiBox::. | Powered by Blogger
Design by Free WP Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hosted Exchange Alternative